Go to the top
 

Belo Odelo logoJugoslovenski kandidat za nagradu Academy of Motion Picture Arts and Sciences OSKAR 1999-2000.
 
can centar
Svetska premijera - KAN 1999

Scenario i režija: Lazar Ristovski
Direktor fotografije: Milorad Glusica
Scenografija: Milenko Jeremić
Kostimograf: Boris Čakširan
Ton: Nenad Vukadinović
Montaža: Petar Putniković
Kompozitor: Srdjan Jacimović
Maska: Radica Todorović
Izvršni producent: Petar Ristić
Producent: Lazar Ristovski

CAST
Lazar Ristovski
Radmila Sogoljeva (UKR)
Dragan Nikolić
Velimir-Bata Živoinović
Danilo - Bata Stojković
Renata Ulmanski
Bogdan Diklić
Danica Ristovski
Branislav Popović
Branimir Brstina
Nikola Kojo
Zoran Cvijanović
Jovan Ristovski
Slobodan-Boda Ninković
Bojana Maljević
Katarina Gojković
Sonja Kolačarić
Zdena Hurtecakova (Ceska)
Milana Vranešević
Nebojša Milovanović
Andrej Sepetkovski
Nenad Stojmenović


Komentari Lazara Ristovskog

"Sve što je u ovom filmu prikazano zaista se i dogodilo" , tvrdi Lazar Ristovski, "ali sam ja želeo da film podignem za stopu iznad zemlje i tako mu dam utisak nestvarnog i poetičnog. Zašto? Zato što je današnji gledalac suviše pritisnut realnošću života ( pogotovu u Jugoslaviji) i potrebna mu je jedna ulepšana slika sveta koja se oslanja na romantični zanos, emocije, strasti, poetiku, čast, viteštvo, želju za igrom i tolerancijom".

Likovi u filmu – bez obzira kojem socijalnom, obrazovnom ili kulturnom nasledju pripadaju – imaju svest o sebi i dopuštaju sebi da razmišljaju o velikim temama kao što su život sam po sebi, ljubav, opstanak, postojanje, smrt, večiti krug, prolaznost i nesavršena priroda ljudskog roda. Oni se ne boje da pokažu svoja prava osećanja i svoje pravo lice. Glavni junak ide i jedan korak dalje: on se ni smrti ne boji.

Festivali i nagrade

 


1999.
12.-23. May Semaine Internationale de la Critique, Cannes Film Festival, France
29. June - 4.July Festival XXI Secolo Reggio Calabria
15.-29. August Edinburgh International Film Festival
24.-28. August "L'arte per la pace: Settimana dei Balcani" Gibelina Italy
awarded for "The Art Film"
27.August - G.September Montreal
3.-10. October Panorama Of European Cinema Athens
won Best Film of the European Competition
6.-21. October Chicago International Film Festival, USA
7.-19. October Warsaw
14.-21 .October Fundacio Municipal de Cine, Mostra de Valencia won Best Photography, Milorad Glusica
30.October - 4.November Festival du cinema international en Abitibi- Temiscamingue, Quebec, Canada Screening in Paris for Grand Films Classiques
26. November Author's Film Festival, Belgrade
"Positive", award for the whole authorial conribution in the film "The White Suit"
27.November-3.December Europa Cinema & TV International Film Festival Viareggio, Italy
30.November-8.December International Film Festival Bratislava, Slovakia


2000.
13.-24. January The Nortel Palm Springs International Film Festival
15.-22.January AIpe Adria Film Festival, Trieste
25.-30.January Max Ophuls Preis Film Festival, Germany
4.- 13. February Palm Beach International Film Festival, USA
10-19 March Skopje Film Festival, Macedonia
31.March - 7.April Charleroi
31.March - 15.April Singapore
19.-30.April Brasilia
31.May-4. June International Film Festival Innsbruck, Austria
2.-6.June V Festival of European Co-production, Sofia, Bulgaria
23-29 June International Film Festival Of Festivals St Petersburg

2001.
16-21. January Tromso International Film Festival, Norway

Film "The White Suit" was Yugoslav candidate for US Academy of Motion Picture Arts and Sciences Award (Oscar) for the year 1999.

Press

 "JUGOSLOVENSKI FILM NAM DARUJE OVE GODINE"…

Jugoslovenski film nam daruje ove godine uprkos činjenici da je produkcija pala ispod deset naslova. Posle velikih uspeha Emira Kusturice sa filmom "Bela mačka, crni mačor" (Srebrni lav na festivalu u Veneciji 1998.) i Gorana Paskaljevića sa "Buretom baruta" (najbolji evropski film po izboru udruženja filmskih kriticara FIPRESCI 1998.godinu) stiže nam "Belo odelo" film Lazara Ristovskog u kome je on producent, scenarista, reditelj i tumač glavne uloge. Na pomen ovih imena oseća se duh istomišljenika. Ovo je logičan sled, posle trijumfa kod Kusturice u ulozi Crnog u "Podzemlju" (Zlatna palma, Kan 1995.) i upečatljive, nezaboravne uloge u "Buretu baruta", kao zreo glumac, ne samo u Beogradu u kome uživa ugled poput Depardjea u Parizu, Ristovski pripada svetskoj glumackoj eliti.Ovog puta igra narednika Savu Tiopdorovica, starog 45 godina, neženju, pesnika za svoju dušu, koji čita klasike i sanja o glumačkoj karijeri. Jasno odredjen, predstavivši se kroz kratak unutrašnji dijalog, dovoljan da nam osnovne karakterne odrednice, naš junak je sanjalica koja lebdi iznad uspomena i želja , u nedoumici "ostati veran prošlosti ili se okrenuti budućnosti". Uvodni monolog glasi: " mi vojnici nosimo maskirne uniforme da nas neprijatelj ne spazi, ali na nesreću onda ni prijatelji ne mogu da nas vide". Ovaj duhoviti paradoks daje tragi-komičan, slatko-gorki ton celom filmu, koji nas vraća u zlatno doba jugoslovenske kinematografije sa filmom "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, kao arhetipom.U ovom filmu naš junak putuje vozom ka svom cilju: majčina sahrana. Scenografija je pomerena: jedinstvo mesta, voz koji vuče parnjača, kao izvučena željom autora iz neke druge epohe, jedinstvo vremena: radnja se odvija tokom dva dana, prvi ključni je sticajem okolnosti finale svetskog prvenstva u Francuskoj, jedinstvo radnje: neizbežnost putovanja koje našeg junaka suočava sa mnogobrojnim epizodnim ali veoma bitnim likovima, od kojih nam neki neće biti simpatični. Čudovišno postignuta, zahvaljujući čvrstoj strukturi, ravnoteža izmedu kontradiktornih elemenata, izazovi koje nameću komične scene koje nekad idu do gega, blaga paranoja, strah od nevidljivog neprijatelja i neodoljiva potreba za trenutnim zadovoljavanjem svih želja, žedj koju mogu da utole samo istinska osećanja. Retko smo, posle Felinija, mogli da vidimo tako uspešan spoj realnog i nadrealnog, naročito u dve scene, koje bi nam "veliki maestro" potpisao. Scenu podvodnog striptiza u kojoj mala sirena pliva u akvarijumu sirotinjskog bordela i druga u kojoj naš junak govoreci "volim te" na sto jezika čarolijom spaja vestern i starinsku romantičnu dramu. "Belo odelo" je film u prilog mira, koji nam jasno i glasno poručuje da je na ovom svetu sve izmešano i da je dobro što je tako.Žan RoaBELO ODELO ROMAN

 

Recenzija romana "Belo odelo" Lazara Ristovskog

roman  
Kratki roman Lazara Ristovskog "Belo odelo", nastao na osnovu scenarija za istoimeni film, predstavlja završnicu jednog velikog autorskog poduhvata, po svemu jedinstvenog u našoj kulturi. Producent, scenarista, režiser i glavni glumac filma "Belo odelo", Ristovski se sad pojavljuje i kao pisac romana pokazujući, na pravi način, da tamo gde se darovitost i visoki profesionalizam podrazumevaju, svestranost ne mora biti smetnja u stvaranju dela koja poseduju odredjene umetničke vrednosti. Sličnih primera gotovo da u nas nema, a u svetskim razmerama glumac i pisac Sem Šepard mogao bi poslužiti kao približni i vrlo šarmantni reper.

U romanu "Belo odelo", kao i u scenariju, provereni recept - okupiš različite ličnosti na jednom mestu, vozu, autobusu, podzemlju, i onda ih pustiš da govore i deluju, iz toga uvek ispadne nešto - koji bez bitnijih izmena funkcioniše već gotovo dve decenije u našem filmu i u pozorištu, pružio je Ristovskom solidnu osnovu za razvijanje sopstvene priče o malom čoveku kao potrošnom materijalu lokalne i svetske istorije. Piščeva slika sveta, kao kalambura na točkovima, obogaćena je u romanu melanholično-humornim razmišljanjima glavnog junaka, njegovom naivnom zapitanošću nad sudbinom sveta u kojoj i on ima jednu malu, nevažnu ulogu, i, nadasve, njegovom odvažnošću da tu i takvu ulogu, baš kao na filmu, odigra do kraja.

Brzo smenjivanje tragičnih i komičnih prizora sa prizorima u kojima dominiraju elementi melodrame i fantastike, ulični humor baziran na gegu i dosetki i onaj "sa zadrškom", mentalitet podneblja sa svim svojim zanosima i zastrašujućim jadom, sve je to, sa manje ili više spretnosti, upakovano u stari kliše koji počiva na verovanju da čovek u poslednjim trenucima pred smrt "vidi", opet kao na filmu, celu svoju prošlost. Tako, "dva dana u dve sekunde" zastavnika Save sadrže u sebi sve opozicije koje sadrži i jedan prosečan ljudski život: ljubav i smrt, radost i tugu, svadbu i sahranu. Na nekoliko mesta u romanu ostvarene su briljantne epizode: susret sa bratom u Ravnom Selu, Karmen na vratima kupea ili nušićevska scena s Kapetanom i telegramom. Epizoda s lepom Rumunkom na prozoru voza, u čiju zadnjicu bulji junak razmišljajući o ljudskoj fiziologiji i njenim posledicama, predstavlja sjajan citat neprevazidjenog Rablea.

Iz recenzije Ljiljane Djurdjić

Roman se moze poruciti
na tel 381 11 303 55 45
ili na mail lazar.r@nadlanu.com
ili na adresu:

ZILLION film
Gundulićev Venac 42
11 000 Beograd
Srbija

Svi kandidati za Oscar 1999

 


- Argentina, "Manuelita," Manuel Garcia Ferre, director
-- Austria, "Northern Skirts," Barbara Albert, director
-- Belgium, "Rosetta," Luc and Jean-Pierre Dardenne, directors
-- Bhutan, "The Cup," Khyentse Norbu, director
-- Brazil, "Orfeu," Carlos Diegues, director
-- Canada, "Set Me Free," Lea Pool, director
-- China, "Lover's Grief over the Yellow River," Feng Xiao Ning, director
-- Colombia, "Time Out," Sergio Cabrera, director
-- Croatia, "Red Dust," Zrinko Ogresta, director
-- Czech Republic, "Return of the Idiot," Sasa Gedeon, director
-- Denmark, "Mifune," Soren Kragh-Jacobsen, director
-- Finland, "The Tough Ones," Aleksi Makela, director
-- France, "East-West," Regis Wargnier, director
-- Georgia, "Here Comes the Dawn," Zaza Urushadze, director
-- Germany, "Aimee & Jaguar," Max Farberbock, director
-- Greece, "From the Edge of the City," Constantinos Giannaris, director
-- Hong Kong, "Ordinary Heroes," Ann Hui, director
-- Hungary, "The Lord's Lantern in Budapest," Miklos Jancso, director
-- Iceland, "The Honour of the House," Gudny Halldorsdottir, director
-- India, "Earth," Deepa Mehta, director
-- Indonesia, "Sri," Marselli Sumarno, director
-- Iran, "The Colours of Paradise," Majid Majidi, director
-- Israel, "Yana's Friend," Arik Kaplun, director
-- Italy, "Not of this World," Giuseppe Piccioni, director
-- Japan, "Railroad Man," Yasuo Furuhata, director
-- Lebanon, "Around the Pink House," Khalil Joreige & Joana Hadjithomas, directors
-- Mexico, "El Coronel no tiene quien le escriba," Arturo Ripstein, director
-- Nepal, "Caravan," Eric Valli, director
-- The Netherlands, "Scratches in the Table," Ineke Houtman, director
-- Norway, "The Prompter," Hilde Heier, director
-- Peru, "Captain Pantoja and the Special Services," Francisco J. Lombardi, director
-- The Philippines, "The Kite," Gil M. Portes, director
-- Poland, "Pan Tadeusz," Andrzej Wajda, director
-- Portugal, "The Mutants," Teresa Villaverde, director
-- Romania, "The Famous Paparazzo", Nicolae Margineanu, director
-- Russia, "Moloch," Alexander Sokurov, director
-- Slovakia, "All My Loved Ones," Matej Minac, director
-- Spain, "All About My Mother," Pedro Almodovar, director
-- Sweden, "Under the Sun," Colin Nutley, director
-- Switzerland, "Beresina, or The Last Days of Switzerland," Daniel Schmid, director
-- Tajikistan, "Luna Papa," Bakhtiar Khudojnazarov, director
-- Taiwan, "March of Happiness," Lin Cheng-sheng, director
-- Turkey, "Mrs. Salkim's Diamonds," Tomris Gintlioglu, director
-- United Kingdom (Wales), "Solomon and Gaenor," Paul Morrison, director
-- Venezuela, "Glue Sniffer," Elia Schneider, director
-- Vietnam, "Three Seasons," Tony Bui, director
-- Yugoslavia, "The White Suit," Lazar Ristovski, director.