Loading...

Image Alt
pre i posle

O nama

 1. Naša priča počinje mnogo ranije od godine kada je zvanično nastao „Zillion film“, 22. Februara 1996. Niz glumačkih ostvarenja na pozorišnoj i filmskoj sceni u karijeri Lazara Ristovskog navele su ovog glumca da ispriča jednu priču na svoj način – da je napiše, odigra i režira. Produkcija kao neizostavan deo svakog filmskog ostvarenja bila je bitan korak u toj priči kako bi ona u potpunosti bila ispričana na način na koji je Lazar zamislio. Iz tog razloga, javlja se ideja o producentskoj kući koja vremenom postaje sve jasnija – šta je potrebno za njeno osnivanje, gde i na koji način je otvoriti, na koga se osloniti, kako sve zamišljeno zaista i ostvariti… U brzini organizacionih poslova,  pri samom kraju, jedna krucijalna stavka ostaje nenamerno izostavljena – ime producentske kuće. U tom trenutku dva dečaka, Petar i Jovan, sinovi Lazara i Danice Ristovski, ne govoreći nikome uzimaju ovaj zadatak na sebe. Inspirisani crtanim filmom u kojem dečak „zilionskog računa“ poklanja novac za otvaranje jedne firme, Petar i Jovan prave transparent i slučajnom mešavinom ćiriličnog i latiničnog pisma nastaje 3illion film (Zillion film).

 2. Nedugo zatim, Zillion film i zvanično oživljava, a sve u cilju priče koja 1999. dobija svoj oblik – film Belo odelo. I pored teških kulturno-političkih okolnosti u našoj zemlji, u godinama kada se dešava bombardovanje Srbije, Belo odelo prolazi neočekivano dobro u bioskopima okupljajući preko 250.000 gledalaca. U maju mesecu, podjednako teškom trenutku, film doživaljava svetsku premijeru u Kanu, brojna festivalska izvođenja i nagrade, posebno u Srbiji. Sva priznanja, uprkos kompleksnim okolnostima, Lazara su ohrabrila i podstakla da dalje nastavi sa svojim filmskim stvaralaštvom i odluči da gluma postane jedno od, a ne jedino sredstvo bavljenja ovom umetnošću. On odlučuje da svoje glumačke instrumente podjednako dobro upotrebi i u profesiji producenta. Svaki novi film za njega predstavlja izazov koji sa sobom nosi strast, uzbuđenje, avanturu, mogućnost za prenošenje važnih poruka svetu koji ga okružuje, a sve u pokušaju da postane bolji nego što trenutno jeste, da pomera granice. Inspirisan tadašnjim zbivanjima, na nepretenciozan, pre svega intiman i poetičan način, Belo odelo govori o surovosti trenutka u kojem smo živeli, ali i u kojem možda još uvek živimo. Energičnost, tvrdoglavost i depresivni optimizam glavnog junaka zastavnika Sava, tumačenog od strane Ristovskog, istovremeno je velikim delom oslikao početak jedne, danas mnogo veće, a tada apsolutno nezamislive priče – Zillion film. (slike sa snimanja Belog odela i mozda neka svih nas iz Kana.

 3. U narednim godinama nastaju filmovi koji postavljaju Zillion film na producentsku mapu regiona uprkos periodu filmskog zatišja u srpskoj kinematografiji. Lazar zajedno sa Danicom Ristovski, glumicom i pravnom vlasnicom naše producentske kuće, uspeva da pozicionira Zillion kao jednu od najkvalitetnijih i najuspešnijih nezavisnih producentskih kuća garantujući umetničke, ali i komercijalne rezultate. Tome prvenstveno doprinose filmovi Bumerang, Mala noćna muzika, San zimske noći.
  U režiji Dragana Marinkovića, Bumerang učestvuje na internacionalnim filmskim festivalima;u Berlinu, Karlovim Varima, Valensiji, Montrealu, Vankuveru, San Paulu, Vašingtonu, Briselu, Kotbusu… Iste godine, Mala noćna muzika  biva proglašena za komediju godine u Srbiji, i sa preko 250.000 gledalaca postaje deo filmske istorije naših podneblja čije se replike i danas citiraju.

 4. Dve godine nakon ovog, sledi veliki iskorak u filmskoj produkciji kako u okviru naše kuće, tako i u okvirima naše zemlje. Po prvi put, dobijamo podršku od najvećeg evropskog filmskog fonda Euroimaž koji nam finansijski pomaže u realizaciji filma Pad u raj. Uz Lazara kao glavnog glumca i Miloša Radovića kao scenaristu i reditelja, Radovićev scenario proglašen je najboljim na konkursu Euroimaža. Podrška svetski priznatog fonda donosi nam osim finansija i kredibilitet širom Evrope, što dalje podstiče producente iz Francuske, Holandije i Nemačke da postanu naši koproducenti. Niz ovih postignuća postavila su nas u poziciju da bez izuzetka biramo najbolje autore kao naše saradnike.

 5. Tokom 2006. godine nastaje film Sutra ujutru koji u tom trenutku pomera granice srpske kinematografije poštujući pravila manifesta Dogma 95 po prvi put u Srbiji. Sa naglaskom na rediteljsko usredsređivanje, dokumentaristiku, čistotu, sa ručno nošenom kamerom, uz izostavljanje optičke obrade i vremensko-geografskih udaljavanja, postignuto je apsolutno integrisanje publike. Paralelno sa ovim umetničkim iskorakom, u okvirima Zilliona, naša priča gotovo neprimetno dobija novu dimenziju stvaralaštva – tadašnjeg studenta prve godine režije Petra Ristovskog koji po prvi put zvanično učestvuje u realizaciji filma “Optimisti”. Uz ulogu video kontrolora, on obavlja različite tehničke poslove zbog čega neprestano  provodi vreme na filmskom setu i otkriva svaki delić ovog sveta. To dalje utiče na promenu njegovih predubeđenja o stvaralačkom procesu – da je dobar film stvar slučajnosti i srećnih okolnosti, da cilj reditelja i uopšte stvaraoca nije napraviti najbolji film po svaku cenu, već uz minimum kompromisa stvoriti najbolje moguće u datim okolnostima i vremenskim okvirima. Tokom ovog procesa, on uči kako je talenat sposobnost prevazilaženja svake moguće prepreke, a time i sazrevanje – uočljivo tek nakon završenog procesa. Reči Orsona Velsa: „Neprijatelj umetnosti je nedostatak prepreka“ ujedno su oslikale početak Petrove filmske karijere, dok je rad na ovom filmu u okviru Zillion filma, postavio temelje njegovog kasnijeg profesionalnog sazrevanja. Već tada on donosi odluku koja će uticati ne samo na njegovu, već i na našu priču – reditelj mora uživati poverenje svih ostalih autora; mora biti tvrdoglav u svojim namerama i istovremeno oslobođen od gordosti i sujete. On otkriva kako želi da stvara priče o njemu važnim ljudima, a razlog tome treba da bude blizak i jasan, prikazujući suštinu tako da svaki postupak u fimskoj priči bude jedan mali korak bliže toj suštini.

 6. Nakon petnaest godina od osnivanja Zilliona, Lazar Ristovski odlučuje da po drugi put u svojoj karijeri režira film i ispriča priču o radničkoj klasi i svojim roditeljima koji su bili njen deo. Zbog toga, ovaj film posvećuje njima. Lazarovo odrastanje i upoznatost sa životom radnika, bio je razlog da prikaže njihov položaj jednak sitnom šrafu u ogromnom sistemu radničkog mehanizma. U to vreme, Srbija uveliko prolazi kroz tranziciju koja sa sobom nosi privatizaciju propraćenu gašenjem mnogih fabrika. Radnici masovno ostaju bez posla, a atmosfera zemlje sa odmicanjem tranzicije sve više odiše pričom o „malom“ čoveku, pripadniku radničke klase i njegovoj neophodnoj borbi za snove i slobodu koja mu pripada, što Beli lavovi oslikavaju. Zahvaljujući ovom filmu, slojevitost i domašaj Zilliona neprestano raste čemu posebno doprinose saradnje sa drugim producentskim kućama. Uz hrvatsku koprodukciju, Beli lavovi još jednom prikazuju uspešnost zajedničkog delovanja umetnika iz regiona – Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Od tada nastaju filmovi kao rezultat mnogobrojnih koprodukcija dodatno obogaćujući naše stvaralaštvo.

 7. Film Svećenikova djeca upravo je jedan od primera izuzetnih regionalnih saradnji koje smo u ovom slučaju ostvarili sa hrvatskom produkcijom. Koristeći humor kao osnovno izražajno sredstvo, reditelj Vinko Brešan donosi intrigantnu priču o krizi vere i ideologije. Svetski uspeh ovog ostvarenja prvenstveno se ogleda u brojnim projekcijama širom sveta – Brazil, Italija, Mađarska, Grčka, Francuska, Norveška, Južna Koreja samo su neke od preko 40 država u kojima smo imali priliku da prikažemo naše ostvarenje. Nedugo nakon premijernog izvođenja, iste godine, Svećenikova djeca postaju kandidat za nagradu Evropske filmske akademije za najbolju komediju dospevajući na listu odabranih filmova od strane najviše evropske institucije u filmskoj sferi, a time i najuspešniji film 2013. u Hrvatskoj.

 8. Regionalne saradnje nastavile su se filmovima Narodni heroj Ljiljan Vidić i S one strane koji su doživeli festivalske uspehe i mnogobrojne nagrade. Činjenica da je S one strane premijerno izveden na 66. Berlinskom filmskom festivalu gde je i nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label, svedoče o postignutom uspehu. Iste godine, nastaje još jedno naše ostvarenje – Dnevnik mašinovođe u režiji Miloša Radovića. Tragično-humorna melodrama upoznala je gledalište sa mašinovođama, njihovim specifičnim načinom života i podatkom da svaki mašinovođa nenamerno usmrti 20 – 30 ljudi, postajući žrtva svojih žrtava – samoubica, pijanih ili jednostavno odsutnih ljudi. U nastajanju ovog filma, svoj doprinos ponovo pruža Petar Ristovski, ali na najodgovorniji i najozbiljniji način do sada, kao reditelj druge ekipe. Samo stvaranje filma, obilovalo je preprekama koje su bile prisutne do samog kraja – manjak novca i vremena učinilo je ovaj filmski proces krajnje neizvesnim. Ipak, upornost i odlučnost da se prikaže specifična, do tada neispričana ljudska priča o železničarima, rezultirale su najnagrađivanijim filmom Zilliona. U trenutku premijernog prikazivanja, bilo je jasno da će Dnevnik mašinovođe postati posebno važan korak u našem, ali i u širem filmskom stvaralaštvu – Svetska premijera na Moskovskom festivalu donela  je Nagradu publike, a srpska – Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji Cinema city-ja. Iste godine, Lazar Ristovski dobija nagradu za životno delo “Zlatna iguana” u Meksiku, a Miloš Radović titulu najboljeg reditelja na “Winter Film Award-s” festivalu u Njujorku i Jaipur film festivalu u Indiji. Slede specijalno priznanje u kategoriji za najbolji film na Balkanskom filmskom festivalu u Urugvaju, nagrada Zlatna zvezda za najbolji film; za najboljeg glumca i Grand Prix, Zlatni orao za doprinos evropskoj filmskoj umetnosti na Internacionalnom filmskom festivalu u Pragu, nagrada publike u Portlandu, Zlatna arena u Puli za najbolju režiju, kao i nagrada Mladih filmofila za najbolju manjinsku koprodukciju… Mnogobrojna priznanja i učešća na nacionalnim i internacionalnim festivalima sa ovim filmom, ohrabrila su nas i podstakla da još predanije stvaramo nove filmske priče.

  a
 9. Snažan utisak koji je na nas ostavio film Dnevnik mašinovođe, bio je prisutan narednih godinu dana. Istovremeno, događa se nesreća u kojoj je izgoreo Dom kulture u Ravnom selu, gde je rođen Lazar Ristovski. Upravo na tom mestu, u zgarištu doma, odlučujemo da premijerno prikažemo naš, tada poslednji film, sa ciljem podsticanja potencijalnih donatora da zajednički sakupimo novac za izgoreli dom. Mešavina pozitivnih i negativnih utisaka, isprovocirala je odluku da pokrenemo inicijativu za obnovu Doma kulture. Nedugo zatim, ideja i namera o obnovi poprimaju veće razmere – nastaje prvi filmski festival u Ravnom selu (Ravno Selo Filmski Festival), posvećen mladima sa porukom da se kultura ne nalazi samo u velikim gradovima. Ovom veličanju kulture svoj doprinos prilažu i profesionalni regionalni umetnici uvodeći sve zainteresovane u filmski svet pomoću raznovrsnih radionica i ostatka propratnog programa.

  Shodno našem cilju, osmislili smo širok spektar kategorija debitantskog filma kojepodjednako obuhvataju amatere i profesionalce. Nezavisno od toga da li je film kratkometražni, sniman telefonom ili dugometražni, ozbiljnije produkcije, svi autori zajedno sa nama kao delom organizacije, doprineli su da ovo selo zaživi. Preko 10 000 ljudi posetilo je festival u prethodne dve godine, a plan izgradnje doma je počeo sa realizacijom – projektna dokumentacija predata je AP Vojvodini koja će dati subvenciju za izgradnju doma. U međuvremenu, nastojimo da Ravno selo festival dobije još više na širini i značaju kako bi mladi ljudi prihvatili odgovornost za održavanje i  razvijanje kulture svog mesta, sela, grada.

 10. U 2018. susrećemo se sa velikim izazovima koji čine da ova godina postane najproduktivnija do sada; nastaju filmovi Koja je ovo država, Pijavice, Između dana i noći – tri filma, tri manjinske koprodukcije i najkompleksniji producentski poduhvat Zilliona – film na koji smo čekali sedam godina, a koji smo snimali ukupno sto dana. Dobijamo priliku da ispričamo priču o našoj zemlji, našoj istoriji i događaju koji je ostao emotivno zapisan u srpskom narodu, debitantskim filmom Petra Ristovskog – Kralj Petar Prvi. Ova istorijska drama, rađena prema motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića, govori o epskom stradanju Srbije u Prvom svetskom ratu i pobedi malog naroda nad velikom silom. Poštujući istorijske činjenice, reditelj Ristovski je emotivno nadgradio priču o kralju i njegovom narodu stvarajući slojevite likove – heroje, žrtve i borce za ličnu, i slobodu svoje zemlje. Kralj Petar, kojeg tumači Lazar Ristovski, prikazan je kao hrabar čovek, u neprestanoj borbi sa svojim sumnjama i strahovima, kao živi čovek sa jasnim idealom slobode, a ne kao nedostižna i daleka ikona. Ostatak glumačke podele u kojoj su se između ostalih našli Milan Kolak, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Radovan Vujović i drugi, podjednako, i u svakom deliću svog umetničkog ostvarenja, emotivno oživljavaju istorijske likove i njihove unutrašnje lomove protkane dostojanstvom, čašću, poštenjem i junačkom rešenošću. U godini obeležavanja pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, zajednički smo doneli priču o slobodi i jednom narodu koji je sam sebe uspeo da sačuva. Sa nadom da će ovaj film obnoviti kolektivno sećanje na najmučnije i najsvetlije trenutke srpske istorije i da će novim generacijama oslikati istorijske trenutke donošenja odluka, upornost, žrtvu i ljubav prema zemlji zbog koje ona i dalje postoji, predano smo stvorili film kao istorijsko svedočanstvo naše nauke, kulture i umetnosti.

 11. Naša priča, kao glavni junak ove priče, nastavlja da traje, a već prva polovina 2019. godine govori u prilog tome – Između dana i noći, Pijavice i Koja je ovo država doživljavaju svoje premijere čineći da ovo bude godina sa najviše premijernih izvođenja do sada. Odlučno ostajemo pri nameri da doprinesemo i svojim stvaralaštvom oslikamo razvoj umetnosti kroz vreme. Za ovako ambiciozan cilj, potrebno je mnogo hrabrosti koja u našem slučaju proizlazi iz čvrste porodične veze. Zahvaljujući tome, izgradili smo malu filmsku manufakturu gde svako od nas predstavlja važan deo bez kojeg ovakav mehanizam ne bi uspeo da funkcioniše. Pomeranjem svojih granica, neprestanim traganjem, istraživanjem i uz bezuslovnu ljubav prema umetnosti, Zillion stvara nove filmske svetove kao ogledalo istorijskih i društvenih okolnosti. „Umetnost je pobuna umetnika protiv svoje stvarnosti“, reči su Alberta Kamija koje opisuju našu potrebu za pričanjem različitih priča o ljudima, njihovim borbama, kompleksnim okolnostima, pobedama i gubicima sa ciljem prenošenja važne poruke i pouke.

25
GODINA
21
FILM
2
TV SERIJE
100
FILMSKIH NAGRADA

Zillion Film

Zillion film nudi usluge izvršne i ko-produkcije za potrebe priprema i snimanja dugometražnih, kratkih i dokumentarnih filmova kao i za potrebe TV serija i reklama na teritoriji Sbije i Crne Gore. Mi obavljamo poslove od razvoja scenarija, preko razvoja projekata do izviđanja lokacija, kastinga, izrade budžeta, razrade scenarija, izrade plana snimanja kao i sve vrste organizacionih i logističkih usluga.

Naš tim

PETAR RISTOVSKI
Reditelj | Producent

LAZAR RISTOSVKI
Glumac | Reditelj | Producent | Pisac

JOVAN RISTOSVKI
Rukovodilac razvoja projekata

JELICA ROSANDIĆ
Finansijski direktor

Petar Ristovski rođen je 1986. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao reditelj i producent radi u producentskoj kući Zillion film. Njegov najznačajniji projekat u dosadašnjoj karijeri je film "Kralj Petar I" (2018) kao i istoimena TV serija koja je u vreme emitovanja bila najgledaniji TV program u Srbiji. Njegovi zapaženi filmovi su  i "Panta Draškić - cena časti" (TV film), "Ostrvo straha" (Dokumentarna emisija, dve epizode), "Gde je Nađa?" (dugometražni film, diplomski film grupe reditelja, reditelj VII scene),  "Prozor" (TV drama), "Vesele 90e" (pilot epizoda - sitkom), Stanica (kratki, igrani film), Opovo najntinajnersi (kratki, dokumentarni film), FIST 03 (dokumentarni film), Brižni otac (kratki igrani film), Prvi prolaz (kratki, dokumentarni film), Otključaj me (kratki, nemi film)Režirao je tri pozorišne predstave "Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njima", "Izuj se" i "Saligia".

Lazar Ristovski je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca. Igrao je u preko 80 filmova, a režirao 2. Lazar Ristovski je osnivač I direktor producentske kuće Zillion film. Pod dirigentskom palicom Lazara Ristovskog Zillion film je napravio za dvadeset I tri godine, kao glavni producent ili koproducent, 17 igranih dugometražnih filmova , koji su obišli sve najveće svetske festivale. Kan, Berlin, Toronto, I osvajali značajne nagrade. Naši filmovi su porodati širom sveta. Lazar Ristovski je igrao I glavnu ulogu u kultnom filmu Emira Kusturice Underground koji je osvojio Zlatnu palmu.

Kao producent Lazar Ristovski je uvek bio hrabar I inovativan. Uvek je bio otvoren za nove ideje, davao šansu mladim rediteljima. Kao glumac on ima impozantnu biografiju, kao producent sjajnu, a njegov debitanstski rediteljski film, Belo odelo je bio prikazan u Kanu u programu, Nedelja kritike.

         

Jovan Ristovski je najmlađi deo tima,ali za nas veoma važan I značajan. Njegovo obrazovanje je bankarsko, ali je u Zillion filmu na poziciji gde se razvijaju novi projekti. Sa njegovim starijim bratom Petrom, koji je reditelj I producent, sarađuje veoma dobro I deo je tima koji ima predznak familijarne firme, a time našim partnerima ulivamo posebno poverenje.

Jovan je prošao sve pozicije na filmu. Od vozača, preko kablomana, do dron snimatelja I organizatora.

Uskoro će biti jedan od producenata u Zillion filmu.

Diplomirani ekonomista, diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1981. godine.
Profesionalni put obeležen je aktivnostima u različitim oblastima produkcije, rukovođenja,organizacije i finansija u oblasti kinematografije.
Do sada radila kao finansijski organizator na 75 dugometražnih igranih filmova.
Izvršni producent 3 projekta,supervisor produkcije 1 projekat, revizor obračuna za Eurimages 11 projekata, revizor dokumentacije za pravdanje Ministarstvu kulture RS, Filmskog centra Srbije, Pokrainskih sekretarijata za kulturu Vojvodine kao i Ministarstva Kulture Crne Gore.