Loading...

Laurel_W_G

Svetozar Miletic was a respected lawyer, a member of the Hungarian Parliament, and a lifelong fighter for the rights and independence of Serbs in Austro-Hungarian Vojvodina. After being repeatedly politically condemned, his fight is continued by his daughter, the first female journalist in Serbia – Milica Miletic and Jasa Tomic, Miletic’s successor in the Serbian People’s Free Party who will declare Vojvodina’s annexation to the Kingdom of Serbia in 1918. This is a story about them and their struggle.

Director: Darko Bajić
Screenwriter: Milovan Vitezović
Producer: Lazar Ristovski
Executive producer: Zoran Janković
Camera: Zoran Jovanović S.A.S.
Set design: Dejan Anđelković
Costume: Boris Čakširan
Composer: Dejan Pejović
MakeUp: Aleksandar Rasinac

Cast:

Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević , Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić ,Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković…

About the movie

,,The dramatic text by Milovan Vitezovic is not only an excellent screenplay for the film, which, while respecting the genre of biographically historical film, illuminates a part of Serbian history, it is a monumental drama about the unwavering belief in one’s ideals. Persistence in the struggle to preserve the tradition and uniqueness of the Serbian people is the light that illuminates and inspires future generations. The film about Svetozar Miletic is about a fighter who seeks justice for his people, but also about the influence of the powerful to create and remake history. The film is told through the vision of Svetozar’s daughter Milica, who not only preserved the ideals of her father, but was one of the pioneers in the struggle for the emancipation of women, both in the Balkans and in the world.Milica’s perspective brings a more layered and deeper reflection on the epoch and social relations of the 19th century, which represent the foundations of the modern Serbian state. With her strength, Milica was able to overcome not only her intimate conflicts and local political games that seek to undo everything Svetozar Milietic advocated, but also the aggression of major European powers whose interests were being broken across the Balkan nations. Through her struggle, she became a true heroine in the history of the Serbian people.”

director, Darko Bajić.

FESTIVALS AND AWARDS

10th Balkan New Film Festival 2021 – Anja Pavićević as Milica in the movie – Women achievement
10th Balkan New Film Festival 2021 – Aleksandar Rasinac and Boris Čakširan – Makeup and costumes special prize
10th Balkan New Film Festival 2021 – PUBLIC PRIZE
55th Festival of Acting Achievements in Domestic Feature Film, Niš – Muniment for Outstanding Female Role (actress Anja Pavićević), Award for Male Episode Role (actor Andrija Kuzmanović)

Press

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću

 

Po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, snima se dugometražni igrani film “Svetozar Miletić”.

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu 4. oktobra pala je prva klapa istorijske sage o uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-Ugarskoj druge polovine XIX veka. Snimanje priče o velikom borcu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji započeto je u prostoru u kojem je izložena stara štamparija. Jer, Miletić je ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednik političkih novina “Zastava” (pokrenuo ih je 1866.), koje su godinama imale veliku ulogu među Srbima u Austro-Ugarskoj, a kasnije ih je preuzela i njegova ćerka Milica, borac za ženska prava. Film o Svetozaru Miletiću (1826-1901) podržali su Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije. Premijera je planirana za maj 2020. godine u Novom Sadu.

Priča o Svetozaru Miletiću je priča od jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije u poslednjih nekoliko stotina godina. To je čovek, ne samo on, nego i Jaša Tomić i Miletićeva ćerka Milica, koje su eliksire svoje snage, svog nacionalnog nadahnuća i svog talenta, ulili direktno u tokove srpske istorije, srpske kulture i srpske politike – izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Read more"

Film koji će na pravi način podstaći mladu generaciju da počne da razmišlja o vremenu i istoriji. Ne da se vraća u prošlost nego da jednostavno, tu pronađe nekakvu tačku s kojom će pokuljati njeno iskustvo. I nadam se da će nova generacija poći jednim boljim putem i da će pokušati da razreši ovaj neverovatan čvor na Balkanu – rekao je reditelj Darko Bajić.

Predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović, izrazio je veliko zadovoljstvo što je u društvu sa ekipom koja je prethodne dve godine pripremala film o “Vojvodini staroj”, životu Svetozara Miletića, Jaše Tomića i Milice Tomić, kao i svih Srba i Vojvođana koji su svojim radom i žrtvom napravili temelje moderne srpske Vojvodine i bili lučonoše u oblastima kao što su kultura i obrazovanje.

Tema o Svetozaru Miletiću, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo da je inspirativna nego i potpuno aktuelna. Ona toliko podseća na današnja istorijska zbivanja da slobodno mogu reći da se ništa nije promenilo, da Balkan stoji tu gde stoji, da su velike sile i njihovi interesi isti kao što su bili i da bilo kakvo razrešenje za ovaj naš prostor ni danas nije učinjeno. Zbog toga je ovo savremeni film – kazao je Bajić.

Da bi se postigla autentičnost, snimaće se na lokacijama u Beogradu, Subotici, Somboru, Sremskim Karlovcima, Vršcu… Glavnu ulogu Svetozara Miletića igraće glumac Ljubomir Bandović, a njegovu suprugu Anku Ana Franić. Njihovu ćerku Milicu kao mladu dočaraće Anja Pavićević, studentkinja treće godine Fakulteta dramskih umetnosti, a kao stariju Katarina Žutić. Njenog supruga, novinara, književnika i političara Jašu Tomića u mladosti će tumačiti Andrija Kuzmanović, dok će ga u starijem dobu igrati Nikola Ristanovski. Lik Jovana Jovanovića Zmaja tumačiće Žarko Laušević. Tu su i Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović… prema Bajićevim rečima, u filmu će biti angažovano ukupno 100 glumaca.

Milica, ćerka Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, bila je jedna od prvih boraca za ženska prava ne samo kod nas već i u svetu. Kako ističe reditelj, ona je heroina, koja je i u prvom planu njihove priče.

– Njena snaga, hrabrost i energija s kojima je nastavila očevu borbu za slobodu Srba dovele su do toga da se Vojvodina prisajedini Srbiji, ali i da se započne borba za prava žena. Iz njene vizure želimo da pokažemo sve te ožiljke koje je nosila i koje, na kraju krajeva, nosi i ceo naš narod. Mi živimo s tim ožiljcima, samo što smo nekako navikli na njih i mislimo da je to normalno. Mi i dalje mislimo da smo normalni! – kazao je Bajić.

12. LIFFE: Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Teoni Strugar Mitevskoj

Ponosna sam što sam dobila ulogu Milice, koja je veliki izazov. Ona je jedna izuzetna žena, koja se borila za ravnopravnije društvo, za rodnu ravnopravnost, kako bismo to danas rekli, za klasnu i nacionalnu jednakost, i sve ostale osnovne civilizacijske postulate društva koje, naravno, nikada ne može biti pravedno, a opet, ne možemo izostaviti težnju da se za takvo društvo borimo – rekla je Katarina Žutić.

– Imam veliku čast da budem deo jednog ovakvog filma i ekipe koja ga radi, ali i veliku odgovornost. Ovo je moj prvi snimajući dan i veoma se radujem, verujem reditelju i svojim partnerima, a i sebi. Mislim da ćemo uspeti da napravimo ono što želimo. Meni lično, u liku Milice najuzbudljiviji je njen odnos sa ocem, i kako ta privrženost od njenih najranijih godina prerasta u snagu da nastavi borbu za ujedinjenje Srba koju je on započeo – izjavila je Ana Pavićević.

Atelje 212: “Noževi u kokoškama” u režiji Katarine Žutić

– Jedan kuriozitet je da sam uspeo da nagovorim mog starog i dobrog drugara, glumca iz prvih mojih filmova – Žarka Lauševića, da igra Miletićevog kuma Jovana Jovanovića Zmaja. Meni je to veoma važno i izuzetno lepo – zaključio je Bajić.

"Close"

Source: ANTRFILE

Darko Bajić snima film o Svetozaru Miletiću u restoranu “Balkan ekspres”

 

Ekipa filma “Svetozar Miletić”, posle Beograda i Vršca stigla je i u Novi Sad. Film o nekadašnjem uglednom advokatu, političaru, gradonačelniku Novog Sada snima se u restoranu “Balkan ekspres”, u Petrovaradinu. Nakon toga istorija će, na filmskom platnu, oživeti i u Subotici i Somboru.

Pre bezmalo mesec dana u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu pala je prva klapa biografsko-istorijskog filma “Svetozar Miletić”, po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića. Poslednjih dana oktobra snimano je i u Gradskoj kući u Vršcu. Na red je došao i Novi Sad, grad u kojem je Miletić bio gradonačelnik, tačnije restoran “Balkan Ekspres021” u Petrovaradinu, mesto oko kog se ispredaju brojne legende i na kom je 1705. postojala prva pivara na teritoriji Srbije.

“Ovaj spektakl, film o Svetozaru Miletiću u stvari je jedan moj put do mašte i put do istorije, a i sa druge strane put do otkrivanja svega onoga što se stvarno desilo…. Ono što mogu da poručim gledaocima jeste da će pored ove doze istorije, da se ne uplaše od toga, imati jednu izuzetno interesantnu melodramu sa velikim brojem sjajnih, zaista najboljih glumaca koje ova zemlja ima”, rekao je Darko Bajić, režiser.

"Read more"

“Svakog jutra ustanem pa drhtim koga to treba da igram. Prilazim ovom liku sa velikim poštovanjem, čak i strahopoštovanjem. Drago mi je što se napokon desilo to vreme kad mi ne moramo da slavimo samo neke ideološke heroje, nego i da slavimo i neke nacionalne heroje i ljude koji su mnogo učinili za ovaj narod i za ovu zemlju”, rekao je Ljubomir Bandović, glumac.

Podsetimo, ostvarenje koje prati život i rad uglednog advokata i borca za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji podržali su Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije. Premijera je u maju 2020.

"Close"

Source: MOJNOVISAD

LAUŠEVIĆ KAO ZMAJ!
Darko Bajić: Uspeo sam da nagovorim mog starog i dobrog drugara Žarka da igra u ovom filmu!

 

Snimanje igranog filma pod radnim nazivom „Svetozar Miletić“ u režiji Darka Bajića, sa Ljubomirom Bandovićem u naslovnoj ulozi, počelo je ispred Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Ova istorijska saga po scenariju Milovana Vitezovića govori o uglednom advokatu i jednom od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, jednom od najvećih boraca za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Prva klapa pala je u prostoru u kojem se nalazi stara štamparija, jer je, pored ostalog, Miletić ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednih političkih novina Zastava, koje je pokrenuo 1866. godine, a koju je kasnije preuzela i njegova ćerka Milica (igraju je Anja Pavićević i Katarina Žutić), jedna od prvih boraca za ženska prava ne samo kod nas već i u svetu.

"Read more"

Aktuelno

– Tema o Svetozaru Miletiću, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo da je inspirativna nego i potpuno aktuelna. Ona toliko podseća na današnja istorijska zbivanja da slobodno mogu reći da se ništa nije promenilo, da Balkan stoji tu gde stoji, da su velike sile i njihovi interesi isti kao što su bili i da bilo kakvo razrešenje za ovaj naš prostor ni danas nije učinjeno. Zbog toga je ovo savremeni film – kazao je Bajić.

Ćerka Svetozara Miletića je, kako ističe reditelj, heroina koja je i u prvom planu njihove priče.

– Njena snaga, hrabrost i energija s kojima je nastavila očevu borbu za slobodu Srba dovele su do toga da se Vojvodina prisajedini Srbiji, ali i da se započne borba za prava žena. Iz njene vizure želimo da pokažemo sve te ožiljke koje je nosila i koje, na kraju krajeva, nosi i ceo naš narod. Mi živimo s tim ožiljcima, samo što smo nekako navikli na njih i mislimo da je to normalno. Mi i dalje mislimo da smo normalni – kazao je Bajić i otkrio da glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, a veoma ceni, kako je istakao, što se filmu pridružio i njegov prijatelj Žarko Laušević.

Prijatelji

Jedan kuriozitet je da sam uspeo da nagovorim mog starog i dobrog drugara, glumca iz prvih mojih filmova – Žarka Lauševića, da igra Miletićevog kuma Jovana Jovanovića Zmaja. Meni je to veoma važno i izuzetno lepo – zaključio je Bajić.

"Close"

Source: KURIR

Snimanje filma o Svetozaru Miletiću u Novom Sadu

 

NOVI SAD – Ekipa filma “Svetozar Miletić”, posle Beograda i Vršca stigla je i u Novi Sad. Film o nekadašnjem uglednom advokatu, političaru, gradonačelniku Novog Sada snima se u restoranu Balkan ekspres, u Petrovaradinu. Nakon toga istorija će, na filmskom platnu, oživeti i u Subotici i Somboru. …

Pre bezmalo mesec dana u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu pala je prva klapa biografsko-istorijskog filma “Svetozar Miletić”, po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića. Poslednjih dana oktobra snimano je i u Gradskoj kući u Vršcu. Na red je došao i Novi Sad, grad u kojem je Miletić bio gradonačelnik, tačnije restoran Balkan Ekspres u Petrovaradinu, mesto oko kog se ispredaju brojne legende i na kom je 1705. postojala prva pivara na teritoriji Srbije.

“Ovaj spektakl, film o Svetozaru Miletiću u stvari je jedan moj put do mašte i put do istorije, a i sa druge strane put do otkrivanja svega onoga što se stvarno desilo…. Ono što mogu da poručim gledaocima jeste da će pored ove doze istorije, da se ne uplaše od toga, imati jednu izuzetno interesantnu melodramu sa velikim brojem sjajnih, zaista najboljih glumaca koje ova zemlja ima”, rekao je Darko Bajić, režiser.

"Read more"

“Svakog jutra ustanem pa drhtim koga to treba da igram. Prilazim ovom liku sa velikim poštovanjem, čak i strahopoštovanjem. Drago mi je što se napokon desilo to vreme kad mi ne moramo da slavimo samo neke ideološke heroje, nego i da slavimo i neke nacionalne heroje i ljude koji su mnogo učinili za ovaj narod i za ovu zemlju”, rekao je Ljubomir Bandović, glumac.

Podsetimo, ostvarenje koje prati život i rad uglednog advokata i borca za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji podržali su Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije. Premijera je u maju 2020.

"Close"

Source: RTV

Počelo snimanje filma o Svetozaru Miletiću, Ljubomir Bandović u glavnoj ulozi

 

Snimanje igranog filma o Svetozaru Miletiću, u režiji Darka Bajića, počelo je u Beogradu.

U ulozi poznatog srpskog političara i bivšeg gradonačelnika Novog Sada naći se glumac Ljubomir Bandović, dok je scenario za film pisao Milovan Vitezović.

Film prati život i rad uglednog advokata i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbije.

Govoreći o liku i delu jednog od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj tokom druge polovine XIX veka reditelj Darko Bajić je poručio da će napraviti film koji će “podstaći mlađe generacije da razmišljaju o istoriji, ali ne tako da se vraćaju u prošlost, već da pokušaju da učeni iskustvo starijih generacija utabaju sebi put u jednu bolju budućnost”.

U ulozi Jovana Jovanovića Zmaja naći će se Žarko Laušević, a uloge su dodeljene i Zoranu Cvijanoviću, Katarini Žutić, Andriji Kuzmanoviću, Mimi Karadžiću, Anji Pavićević.

"Read more"

– Svetozar Miletić, Jaša Tomić i Milica Tomić su jedna trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine dvadeset veka. Bilo da je reč o ulozi žene u srpskoj istoriji i politici, bilo da se radi o zajedničkoj povezanosti, radi se o jednoj pansrpskoj ideji koja je aktuelna i danas, ako ne u političkom, onda bar u kulturno-istorijskom smislu – poručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Close"

Source: NSHRONIKA

Da Evropa čuje za vizionara

 

Po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu pala je prva klapa filma „Svetozar Miletić“. Ova istorijska saga prati život i rad uglednog advokata, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-ugarskoj druge polovine 19. veka, kao i borbu njega i njegovih naslednika, Milice Miletić i Jaše Tomića za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ekipu smo zatekli u prostoru u kojem je izložena stara štamparija, jer je Miletić ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednik političkih novina „Zastave“, koje je pokrenuo 1866. godine. Reditelj Darko Bajić rekao je za „Vesti“ da je do sada pravio filmove o današnjici i budućnosti i da je ovo inspirativna tema i priča koja podseća na savremenu istoriju i sve što nam se danas dešava.

– Balkan stoji tamo gde stoje i velike sile i njihovi interesi su isti kao što su i bili, a bilo kakvo rešenje za Balkan i dan-danas nije učinjeno, tako da je ovo u stvari savremeni film. S druge strane, mislim da sam dobio

"Read more"

šansu da zaista napravim film o kakvom sam maštao. Tema o Svetozaru Miletiću, kojeg tumači Ljuba Bandović, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo što je inspirativna, nego je i potpuno aktuelna. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svog oca već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Ona se svojom borbom ustoličila kao istinska heroina u istoriji srpskog naroda. Voleo bih da ovu istorijsku temu ponudimo i gledaocima u Evropi, jer i oni moraju saznati deo istorije Srbije, i to je ono što je veliki motiv ne samo meni, nego i celoj ekipi ovog filma – kaže Bajić.

Milicu Miletić u poznijim godinama dočaraće Katarina Žutić.

– Ova uloga je za mene veliki izazov i veoma sam ponosna na nju. Film i scenario mi se veoma dopadaju, jer se bave temama koje su po mom mišljenju i danas aktuelne. Milica je jedna snažna žena koja se borila za ravnopravnije društvo koje nikad ne može biti pravedno, a opet ne možemo nikad izostaviti težnju ka tome – rekla nam je Katarina.

Prva uloga

U ulozi mlade Milice debituje glumica, još na studijama, Anja Pavićević.

– Meni je kod Milice najzanimljiviji odnos sa ocem, odmalena, kakav su imali i u šta je on kasnije prerastao. Kako je Milica nastavila da se bori, da nastavi ono što je njen otac započeo. A druga stvar je njena borba za ženska prava – rekla je Anja, koja ne krije uzbuđenje povodom ovog projekta.

Lik Jovana Jovanovića Zmaja tumačiće Žarko Laušević, Jašu Tomića mlađeg Andrija Kuzmanović, dok će starijeg igrati Nikola Ristanovski.

Premijera sledeće godine

Izvršni producent filma Zoran Janković (Košutnjak film), istakao je da se „Svetozar Miletić“ snima u produkciji Zilion filma, uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije i više od 30 lokalnih samouprava iz Vojvodine. Jedan veliki deo biće sniman u Subotici, Somboru, Sremskim Karlovcima, Vršcu i jedan deo u Beogradu. Planirano je da snimanje traje sedam nedelja, uz budžet od 1,2 miliona evra, a premijera se očekuje u Novom Sadu u maju 2020. godine.

Inicijator za snimanje ovog filma bio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se konačno realizuje jedan film o staroj Vojvodini.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da su Svetozar Miletić, Jaša Tomić i Milica Tomić jedna trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine 20. veka.

"Close"

Source: VESTI-ONLINE

Movie supported by:

Local governments of AP Vojvodina:

Sponsors:

DIRECTOR

Darko Bajić
/director/

 

Darko Bajic graduated in 1982 with e feature film “Direktan prenos”.  It was the first time a student graduated with a feature film.  This achievement will be multi-award winner: a special jury award for the director’s debut at the Pula Film Festival,  the Golden Gate of Pula for best production and dozens more awards at other festivals in Yugoslavia,
while the film won three official awards at the Mannheim International Film Festival.
Bajic directed the TV series “Sivi dom” (1984 – 1985), which became widely known throughout the former  SFRY, and was a “springboard” for many young actors of the time.  Feature films include “Zaboravljeni”, “Crni Bombarder”, “Balkanska pravila”, “Na lepom, plavom Dunavu”  and “Bićemo prvaci sveta”.

Gallery

Search
« of 3 »