Loading...

Lokacije za snimanje

Srbija je zemlja jugoistočne Evrope, smeštena u centru Balkanskog poluostrva. Ona pruža spoj urbanih građevina i prirodnih divljina koje obiluju zaštićenim područjima, jezerima, vidikovcima kao i kanjonima, klisurama i pećinama prouzrokovanim planinskim reljefom.

Naše prirodno bogatstvo ogleda se u nacionalnim parkovima koji se prostiru od Dunava do Save važeći ne samo za prirodna, već i za istorijsko-kulturna bogatstva.

Fruška Gora, nekadašnje ostrvo Panonskog mora, sačinjeno je od livada, jezera, naselja i gustih šuma. Zbog plodnog tla, njena prostranstva osim šuma, čine i vinogradi, voćnjaci i pašnjaci.

Đerdapska klisura, imenovana po najvećoj klisuri probojnici u Evropi sastoji se od četiri klisure i tri kotline. Na ovom području, duž 636 km2, nalazi se više od 1000 pećina, srednjevekovna tvrđava Golubav, čuvena Trajanova tabla i arheološko nalazište Lepenski vir čine ovo prostranstvo geografski i istorijski značajnim.

Nacionalni park Kopaonik, razvijeno turističko mesto i najpoznatiji ski centar u Srbiji nalazi se pod snežnim pokrivačem više od 160 dana, od kojih je većina sunčana, pa se često kao drugi naziv koristi i „Sunčana planina“. Njeno bogatstvo predstavljaju šume srčme, jele javora i bukve, kao i različite vrste retkih i zaštićenih životinja i biljaka.

Nacionalni park Tara svetski je poznat po neponovljivim pejzažima koji se mogu videti iz ptičije perspektive – sa vidikovaca Crnješkovo, Bilješka stena, Osluša, Sjenic i Banjska stena koja pruža pogled na smaragdno jezero Perućac, kanjon reke Drine i njene livade, planine i šume.

U zasebnom ogranku Dinarskih Alpa, nalazi se još jedan nacionalni park – Šar planina koji spada u red najzaštićenijih ekoloških područja biodiverziteta centralnog Balkana. Istovremeno, kulturno-istorijsko nasleđe Šar planine je od izuzetne važnosti za srpski narod i njegov identitet zbog 34 srednjevekovna manastira, crkava, naselja i utvrđenja o čemu svedoči i činjenca da je postala kandidat UNESCO-vog programa očuvanja Svetske prirode i kulturne baštine.

Jedna od poslednjih evropskih pustinja Deliblatska peščara, obuhvata 35000 hektara površine u jugoistočnom delu Panonske nizije u Vojvodini. Prostranstvo elipsastog oblika, poznato po najraznovrsnijim biljkama, životinjama i pejzažima koji delovanjem vetra i nanošenjem peska zaista izgledaju kao afrički predeo.

Još jedna od posebnosti Srbije ogleda se i u delovima prirode pod zaštitom države – Koviljsko-Petrovaradinski rit, regija brojnih ostrva, močvara, vodenih rukavaca.

Takođe, prirodni fenomen „Đavolja varoš“ u Radan planini na jugu zemlje, često se naziva mističnim prizorom koji čine 202 kule u visini od 2 do najviše 15 metara, smeštene u jarugama i podeljene vododelnicom. Ovaj fenomen uzet je kao najbolji evropski kandidat za sedam svetskih čuda prirode, a oko 15 godina pre toga, 1995. stavljen je u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Osim jedinstvene prirode, Srbiju karakteriše i bogata istorija koja je za sobom ostavila mnogobrojne građevine. S obzirom na to da su se na ovim prostorima nalazili raskošni carski gradovi i palate u doba Rimskog carstva i rane Vizantije, njihovi ostaci se i danas mogu videti u Caričinom gradu, Gamzigradu i Sirmijumu.

Jedna od tvrđava je Smederevska, ratna tvrđava, podeljena na Veliki grad pod ruševinama i Mali grad, naknadno restauriran. Budući da se koristila u vojne svrhe do polovine 19. veka, ona i dalje čuva ostatke vremena dva naroda – Srba i Turaka.

Tvrđava Ram, zabeležena od strane turskog putopisca iz 17. veka, podignuta je na desnoj obali Dunava na steni i izgrađena kao vojničko-artiljerijsko utvrđenje koje u centralnom delu čuva ostatke džamije.

Srednjevekovni grad Maglič – sačinjen od bedema, sa sedam masivnih kula, nepravilnog izduženog višeugaonog oblika uzdiže se iz stenovitog grebena. U unutrašnjosti grada i dalje su očuvani ostaci crkve Svetog Đorđa i palate, a danas ova drevna građevina predstavlja mesto održavanja različitih manifestacija i deo turističkkih obilazaka.

Spomenuti spoj savremenih građevina, moderne arhitekture, zamkova, dvorova i sličnih istorijskih zaostavština zajedno sa prirodnim tvorevinama, planinskim vencima i ravnicom, čini Srbiju zemljom nesvakidašnjih pejzaša sa obiljem lokacija, istovremeno logistički pristupačnih na udaljenosti od samo nekoliko sati vožnje.

23
GODINA
18
FILMOVA
100
FILMSKIH NAGRADA

Zillion Film

Zillion film nudi usluge izvršne i ko-produkcije za potrebe priprema i snimanja dugometražnih, kratkih i dokumentarnih filmova kao i za potrebe TV serija i reklama na teritoriji Sbije i Crne Gore. Mi obavljamo poslove od razvoja scenarija, preko razvoja projekata do izviđanja lokacija, kastinga, izrade budžeta, razrade scenarija, izrade plana snimanja kao i sve vrste organizacionih i logističkih usluga. Pre 5 godina proširili smo našu delatnost na polje snimanja reklamnih spotova i promotivnih videa za potrebe reklamiranja na televiziji i internetu.

Kontakt podaci

ZILLION FILM

Pratite nas

Budite u korak sa svim novostima u Zillion Filmu. Pratite nas našim društvenim mrežama.

Pišite nam