Loading...

 Pijavice (2019) on IMDb

Pisac Petar Mirić, u vreme velike društvene i političke krize u Srbiji predstavlja stavove koji stvaraju konflikte sa vodećim političkim režimom. Bliski susret sa Državnom službom za bezbednost pretvara mu život u paranoju i potragom za istinom.

Reditelj: Dragan Marinković
Scenarista: Dragan Marinković, David Albahari, Dušan Spasojević
Direktor fotografije: Boris Gortinski
Scenograf:
Irena Marjanov
Kostimograf: Roza Trajčeska Ristovska
Montažer: Petar Marković
Muzika: Mate i Šimun Matišić
Dizajner zvuka: Igor Popovski
Finansijski organizator: Jelica Rosandić
Producent: Dragan Marinković, Lazar Ristovski
Kooproducenti: Ivan Maloča, Vladimir  Blaževski, Darko Popov

Uloge:

Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanić, Petar Božović.

Sinopsis

Vreme je velike socijalno-političke krize u Srbiji.  Književnik, Petar Mirić, javno, putem lokalne TV stanice iznosi lične stavove koji se kose sa principima predsednika Miloševića i njegovog političkog režima. Bliski susret sa organom bezbednosti, Stjepanom Štrohom izaziva sumnju u iskrenost svojih najbližih prijatelja. Život u paranoji nagoni ga na traganje za istinom. Spletom misterioznih poznanstava upoznaje se sa simbolom kružnice upisane u trouglove. Oskudnim znanjem semiotike Petar sledi trag koji mu ostavlja nepoznata devojka. Odgovor traži u matematičkim formulama i teorijama. Prikriveno se zaljubljuje u ćerku svog novog poznanika, nepoznatu devojku od ranije, Margaretu. Otvara se ljubavni trougao koji čini i Petrova dugogodišnja ljubavnica, visprena žena, Svetlana. Trougao ljubavi, strasti i misterije vuče ga u svet strogo čuvanih, jevrejskih tajni. Margareta ga manipulativnim metodama primorava da vrši oštriji, politički pritisak u medijima što rezultira fizičkim napadom na njega, demoliranjem TV studija i na kraju ubistvom njegovog poznanika, slikara, Jevrejina, Jaše.  Otkrivši da su Štroh i Svetlana Jašine ubice krije se kod Margarete a ona mu otkriva simboliku „trouglova koji se otvaraju“, istinu. Kao javna ličnost Petar je bio marioneta tajnih službi i putem stare magnetofonske trake otkriva svoje prikriveno jevrejsko poreklo.

Novi život u Kanadi započinje profesurom na univerzitetu. Margareta mu se pridružuje. Po završetku predavanja prepoznaje Šroka u masi studenata. Mahnito želi da pobegne ali Margareta ima plan. U seriji profesionalnih „čišćenja“ Stjepan Šrok umire pod točkovima kamiona. Stjepanova saradnica, Vesna pada kroz prozor višespratnice. Petar osvetnički namešta ubisto Svetlani, ubija je metak tokom seksa s Petrom. Margareta je agent MOSAD-a.

Press

Reditelj


Dragan Marinković

/reditelj/

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na Katedri za filmsku i televizijsku režiju. U isto vreme završio je i Pravni fakultet, takođe u Beogradu. Autor je velikog broja dokumentarnih i kratkih igranih filmova, kao i drama i televizijskih serija. Projekti u kojima je učestvovao kao režiser ili scenarista, predstavljeni su u preko pedeset zemalja. Dobitnik je velikog broja nagrada, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Dragan je režirao četiri dugometražna igrana filma:

Na 19. Filmskom festivalu Beverly Hills osvaja nagradu za najbolji novi film. Pored toga, na 52. Internacionalnom filmskom festivalu Worldfest – Houston osvaja zlatnu, kao i platinum Remi nagradu.

”Udahni duboko” nagrađen je sa The Gold Remy Award na jednom od najstarijih američkih festivala, u Hjustonu. Prikazan je i na mnogim drugim festivalima.

”Bumerang” , snimljen u kanadsko-srpskoj koprodukciji, imao je svoje prvo evropsko prikazivanje na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u februaru 2002. godine, a potom u martu 2002. i prvo predstavljanje američkoj publici, u Vašingtonu. Te iste godine, 2002., film je izabran kao jedan od četiri najbolja kanadska filma, koji su predstavljali novi kanadski film u Americi. Film je prikazan i u Karlovim Varima, Montrealu,Torontu, Mineapolisu, Nju Delhiju, Valensiji, kao i još dvadesetak festivala širom sveta.

”Vizantijsko plavo”, film koji osvaja nagrade u zemlji, ali i širom sveta.

”Neka čudna zemlja”,  jugoslovenski kandidat i dobitnik Zlatne Arene na Filmskom festivalu u Puli.

 • Literatura Velikog rata- tv film, 2016.
 • Muzika Velikog rata- tv film, 2016.
 • Nikola Tesla- dokumentarna serija, 1999.
 • EX LIBRIS- dramska serija, 1985.
 • Drugi pol- S. De Beauvoir
 • Kad sam bio srećan i neupućen- Gabrijel Garsija Markez
 • Vrli Novi Svet- A. Huxley
 • Čovek i njegovi simboli- Karl Gustav Jung
 • Činjenice o životu gospodina Valdemara- Edgar Alan Po
 • Jutro magičara- Luis Pauels i Žak Beržije
 • Posle 2000.- dokumentarna serija za televiziju Australije

Galerija

« 1 od 2 »