Loading...

 Krojaceva tajna(2006) on IMDb

Priča čiji je glavni akter KROJAČ smeštena je u crnoutopijski ambijent budućnosti, grad mentalno mrtvih zombija koji gnječi čizma vojne diktature. Odvažno, i misionarski, KROJAČ će koračati kafkijanski neobjašnjivim i turobnim ulicama grada gde jeza i teror slobodno lutaju, u svojoj diogenskoj potrazi za čistotom i ljubavi.

Producent: Lazar Ristovski
Reditelj i scenarista: Miloš Avramović
Direktor fotografije: Nemanja Jovanov
Ton: Velibor Hajduković
Montažer: Lazar Predojev
Scenograf: Kiril Spasevski
Kostimograf: Jelena Nikolić
Šminka: Miljana Pakić
Efekti/Maska: Miroslav Lakobrija
Muzika: Irina Dečermić

Uloge:

Krojač – Goran Šušljik, Poručnik – Dragan Mićanović, Pukovnik – Lazar Ristovski, Lepotica – Marija Vicković, Igračica – Vanja Ejdus, Pornograf – Ljuba Tadić, Veliki Čovek – Milutin Jevđenijević, Devojka sa sprata – Nada Šargin, baba Nata – Tatijana Beljakova, Dete – Ivan Mialilović, Vojnik – Igor Djordjević.

O filmu

”Krojačeva tajna” je horor-bajka servirana u obliku Noar filma. To podrazumeva karaktere koji su redukovani kao u bajci da bi istakli snažna značenja koja autor želi da naglasi (Krojač,Lepotica,Pukovnik,Igračica…).
Radnja i likovi su smešteni i dovršavaju se u ambijentu koji i sadrži elemente klasičnog i modernog filma. Mestu gde se prožimaju filmska prošlost,sadašnjost i budućnost, u nekoj vrsti retro-budućnosti, i čvrsto se držeći ikonografije i postulata noar filma (dramaturgija, scenografija, kostimi, šminka).
Krojač (klasičan gubitnički profil Noar filma) živi sam u velikom zapuštenom stanu. On je plašljiva osoba koju plaši kontakt sa spoljnim svetom i od njega ga odvajaju glomazne brave na vratima.
Jedini kontak sa spoljnim svetom je prozor zgrade prekoputa gde krojač povremeno posmatra ples devojke iz komšiluka. Igračice.
Njega povremeno posećuje Lepotica, fam-fatal zavodnica u koju je Krojač zaljubljen. Ona je opasna žena,i grabljivica koja se igra sa Krojačem kao sa nekom igračkom.
On za nju šije prelepu crvenu haljinu a ona mu u zamenu za to pruža dozirane izraze ljubavi i zahvalnosti.
Krojač ne zna da je Lepotica povezana sa Pukovnikom koji je sadistički zaljubljen u nju a Pukovnik je opasan čovek.
Lepotica jedne noći pobegne od Pukovnika. Dolazi kod Krojača i od njega traži pomoć. Posle Lepoticine ispovesti i suza Krojač na to pristaje, i predlaže joj da pobegnu iz grada.
Lepotica sazna da je Krojač posmatrao Igračicu i od njega traži dokaz odanosti. Traži od njega da ubije nevinu devojku.
Krojač, koji je do stida zaljubljen u Lepoticu, se dvoumi ali pristaje.

”Još”

 

On će krenuti sa buketom uvelih ruža ka vratima Igračice očekujući očekujući neko čudo, jer ne želi da ubije nevinu devojku. Ipak, njegova potreba za Lepoticom je jača od njegove savesti.
Na putu ka njenim vratima Krojaču će se destiti mnogo toga. Prvo će ga kidnapovati seksualno obolela komšinica a posle nje Pukovnikovi ljudi.
Kroajč će biti toliko izvredjan i izmaltretiran da će na kraju iskaliti sav svoj bes na nevinoj Igračici, i pored toga što će mu ova u razgovoru izjaviti ljubav objašnjavajući mu da je sav njen ples ispred prozora bio posvećen njemu. Krvavih ruku, Krojač se posle ubistva vraća kući i shvati da je Lepotica nestala, da je obmanut. On ostaje sam sa svojim zločinom.

* * *

Krojačeva tajna
Noć, misterija …. UBISTVO!
Ako se prihvati kao istinita tvrdnja da je napredak uslovljen napuštanjem granica našeg komfora, šta se dešava sa čovekom kada su isprobane sve opcije osim smrti i napuštanja granica ovozemaljskog sveta?
Jedna noć, jedan grad, jedan čovek, jedno iskustvo!
Krojačeva tajna je pokušaj da se odgovori na to pitanje.
Priča čiji je glavni akter KROJAČ smeštena je u crnoutopijski ambijent budućnosti, grad mentalno mrtvih zombija koji gnječi čizma vojne diktature. Odvažno, i misionarski, KROJAČ će koračati kafkijanski neobjašnjivim i turobnim ulicama grada gde jeza i teror slobodno lutaju, u svojoj diogenskoj potrazi za čistotom i ljubavi.
U suštini jednostavna priča o Krojaču koji ulazi u ljubavnu avanturu sa ženom (Fam-Fatal Lepoticom) koja je povezana sa opasnim ljudima- tvorcima misterioznog i opasnog ambijenta, odvija se u formi Noar Filma.
Ova neobična horor – bajka, čvrsto se drži ikonografskih i dramaturških postulata Noar filma. Čak se i psihološki portret KROJAČA savršeno uklapa u klasični obrazac Noar dramaturgije. To je gubitnik koji će spremno i lako ušetati u zamku fam-fatal zavodnice. Ona će ga, instrumetalizacijom svoje seksualnosti, naterati da uradi stvari za koje on zna da su loše.
On je rođen da bude uništen a ona da uništava.
U noar filmu postoje dva ženska profila. Opasna zavodnica i devojka koja predstavlja brak, normalan život i srećan kraj. Obično svi biraju prvi profil zato što duboko u sebi osećaju sav apsurd života.
Krojač će, da bi pomogao opasnoj devojci kojom je opsednut, ubiti nevinu Igračicu koja je uvek u njegovom životu predstavljala tu drugu opciju.
Krojač će stupiti u kontakt i sa opasnim ljudima koji žele Lepoticu. Izmučen i izvredjan od strane opasne grupe i okoline, Krojač će iskaliti svoj bes na nevinoj Igračici. On će na taj način potvrditi i svoju odanost Lepotici.
”Krojačeva tajna” se ne uklapa u paket nekih filmova čiji je jedini cilj da publici isprazni dzepove i uvredi njihovu emotivnu inteligenciju objašnjavajući misli i osećanja likova na najprostiji i površniji način tretirajući ih tako kao gomilu maloumnika.
Autor ”Krojačeve tajne” želi da vas pozove na zajedničko putovanje, i iskustvo, gde bi sa vama podelio svoje najskrivenije misli i osećanja servirajući ih kao sirovu emociju obogaćenu nadrealno-grozničavim likovima i dijalozima.
Krojač će biti obmanut od strane Lepotice koja će ga napustiti i ostaviti samog sa svojim zločinom.
Njegove ruke su krvave. On nestaje.
Ponavljam, ovo je tragedija o malom čoveku koji je da bi napredovao morao da napusti granice ovozemaljskog sveta. Sveta gde je takav izbor izgleda jedina opcija.
” Ne volim da prepričavam radnju u svojim filmovima. Nekako to uvek zvuči loše. Da li pompezno ili banalno, nije bitno, jednostavno zvuči ogoljeno i bez misterije. Najbolje bi bilo da pogledate film.”

”Zatvori”

Miloš Avramović

REDITELJ I SCENARISTA

Miloš Avramović
/scenarista/reditelj/

Rođen 23. Marta 1978. Godine u Zemunu.
Apsolvent je filmske režije na Akademiji umetnosti ”Braća Karić” u klasi profesora Miloša Radivojevića.
”Posle burnog detinjstva provedenog na beogradskim ulicama u borbi za golu egzistenciju, Miloš 2000. godine upisuje Akademiju umetnosti ”Braća Karić”, u nameri da se potpuno posveti mediju sa kojim se spasonosno I odgovorno indentifikovao u ovom mrčanom vremenu.
Njegov snažan karakter, revoltiran demonizmom vremena, postaje trn u oku kvazi-umetničkih krugova, morbidnom društvu I školskoj izrabljivačkoj politici.
Njegova iskrenost I sposobnost da probleme vremena definiše kroz odvažno poniranje u najtamnije dubine svojih junaka nalazi svoj oblik u nekoliko brilijantnih studentskih radova kao što su Krešendo , Esteta I Mali gospodin .
Zavrtanje finansijske slavine od strane opasnih društvenih faktora do sada nije uspelo da spreči lavinu elitne misli I mašte, tako da ostajemo spokojni u saznanju da će Miloš Avramović nastaviti da korača po paklu u svojim azbestnim čizmama I poslušati mudre reči svoje sudbine.
Sa mesta gde su usta zapušena a iz džepova ispadaju tajne.”

Galerija

Search
« od 2 »