Loading...

Image Alt
Komedija

Pad u raj

 Pad u raj (2004) on IMDb

Naša filmska priča govori o dogadajima koji su zadesili našu zemlju 1999 godine, ali kroz vizuru jednog lucidnog patriote, igra ga Lazar Ristovski, koji sasvim sam, pokušava da reši rat. Možda bi se moglo reći da se radi o crnohumornoj priči. Ipak, ona u velikoj meri, oslikava karakter čoveka ovog podneblja, kad se nadje u bezizlaznoj situaciji, a život traži rešenja i izlaze. Na ovaj ili onaj način. Kod našeg junaka je to bilo – na NJEGOV način.

Scenarista i reditelj: Miloš Radović
Direktor fotografije: Piotr Kukla,
Scenografija: Aleksandar Sale Denić,
Montaža: Petar Putniković
Ton: Bertrand Come,
Muzika: Zoran Simjanović
Kostim: Boris Čakširan,
Šminka: Delphine Coutourier le More,
Izvršni producenti: Branislav Srdić, Guido Hesse
Producenti: Michael Eckelt, Antoine de Clermont:Tonnerre, Erik Schut, Dirk Rijneke, Lazar Ristovski

Uloge:

Lazar Ristovski, Branka Katić, Simon Lyndon, Olivera Marković, Bogdan Diklić, Predrag Ejdus, Nikola Pejaković, Jovana Milovanović, Tim Marshall, Ana Sofrenović, Slobodan-Boda Ninković, Goran Daničić, Ljubomir Bandović, Miodrag Popov, Biljana Srbljanović.

Press

O filmu “Pad u Raj”

 

Svi koji vole filmove Emira Kusturice definitivno će uživati u filmu ,,Pad u raj’’. Nesvakidašnja ratna satira Miloša Radovića prati nevolje jedne srpske porodice čiji članovi ili ispaljuju stare rakete sa buvljaka u nebo ili iskazuju divljenje prema američkim padobrancima. Apsurdan, inventivan i uvek pun ludila.

Beograd, 1999.  NATO bombe padaju na srpsku prestonicu, dok je Slobodan Milošević zvanično proglašen za ratnog zločinca i glava mu je ucenjena na popriličnu svotu novca.

 

Niko u gradu ne može a da ne bude kivan na nove”oslobodilačke sile”, a posebno ne temperamentni Ljuba (Lazar Ristovski), koji svakodnevno iskaljuje svoj bes tako što uništi po neki televizor.

Njegova mlađa sestra Duša (Branka Katić), sa druge strane, vidi sve pozitivnije: ona idealizuje Ameriku i američki san. U njenoj sobi vise posteri Merilin Monro i grada Njujorka, dok ona slika veliko srce na ogromnom čaršafu. Ona sanja o tome da američki padobranac sleti na njen krov i odvede je u Ameriku. Noću, ona očajnički šalje ka nebu ljubavne signale lampom koristeći Morzeovu azbuku.

Svako ko veruje da su srpski režiser  Miloš Radović i njegov slavni kolega i zemljak Emir Kusturica sličnog kritičkog duha, već bi mogao da nasluti kako bi jedna takva balkanska slepstik komedija mogla da izgleda u daljem toku. Nije potrebno mnogo vremena pre nego što Ljuba sa svoje terase jedne večeri ispali rusku raketu kupljenu na aukciji na buvljoj pijaci.

Sa ,,Padom u raj”, Miloš Radović uspeva da stvori satiru u pravom smislu, koja je u isto vreme nežan i topao, komičan unutrašnji prikaz jednog društva u ratu, čiji predstavnici vežbaju opstanak dok su svakodnevno izloženi bombama.

”Još”

Branka Katić, koju mnogi gledaoci jos uvek pamte po filmu ,,Crna mačka, beli mačor” (1998) kao i po filmu Fejt Ejkin ,,U julu” (2000), na jedinstven način tumači lik žene između dva fronta, koja vešto posreduje između tvrdoglavih Amerikanaca i ogorčenih Srba. Uz odličnu filmsku muziku Orkestra za svadbe i sahrane Gorana Bregovića i zvuke njihovih moćnih truba, tuba, gitara i bubnjeva, ,,Pad u raj” postaje izuzetno veselo filmsko iskustvo koje će vas od srca nasmejati. Miloš Radović je u prošlosti posebno privukao medjunarodnu pažnju svojim kratkim filmom ,,Moja domovina” (1998). Nedavna istorija njegove zemlje verovatno će doneti filmadžijama neke nove teme. Trebalo bi držati palčeve da bude jos ovako uspešnih komedija kao što je slučaj sa filmom ,,Pad u raj”.

”Zatvori”

David Siems

REDITELJ

FILMOGRAFIJA:

Miloš Radović
/scenarista/reditelj/

Srpski scenarista i reditelj. Za svoj rad nagrađen je sa oko 60 međunarodnih nagrada (među kojima i nagradom žirija na Kanskom festivalu za kratki igrani film). Napisao je scenarija za 3 dugometražna igrana filma, sva tri je i režirao – MALI SVET, PAD U RAJ, DNEVNIK MAŠINOVOĐE. Režirao je i 4 TV serije, napisao 5 pozorišnih komada (od kojih je jedan imao premijeru na OFF Broadway).

 • Fairy tales and songs from weddings and funerals 2006
 • Falling in the Paradise 2004
 • A Small World 2003
 • Svastara (TV mini-series) 1994-1995
 • Otvorena vrata / Open doors (TV series)
 • Zagreb-Beograd preko Sarajeva (TV movie) 1991
 • Balkan ekspres 2 (TV series) 1989
 • Happy end 1988
 • Balkan Express 2 1987
 • Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K / The sudden and premature death of Colonel K.K. (short)
 • 1987Vidim ti ladju na kraju puta (TV movie) 1987
 • Brod plovi za Sangaj (TV movie) 1989

Galerija