“Kapija Zvornika” Lazaru Ristovskom na filmskom festivalu “Prvi kadar”

Premijernim prikazivanjem filma “Pijavice” u produkciji Lazara Ristovskog i Zillion filma i reditelja Dragana Marinkovića, počeo je 13. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” koji se održava u Zvorniku od 11. do 16. novembra.

Specijalnom gostu Lazaru Ristovskom uručeno je priznanje “Kapija Zvornika” za doprinos razvoju festivala i filmske umetnosti u Republici Srpskoj. Nagradu je uručio gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović dok je simbol festivala “Filmska klapa” dodeljena Draganu Marinkoviću, reditelju filma “Pijavice”.

Ova umetnička manifestacija kao svojevrsni “kulturni most” spaja gradove Istočno Sarajevo i Zvornik i na najbolji način realizuje strategiju decentralizacije kulture Ministarstva prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske, a taj koncept podrazumeva ujednačen razvoj umetničkog stvaralaštva, ali i razvoj drugih kulturnih delatnosti ravnomerno na celom području Srpske, kako u njenim urbanim, tako i u ruralnim delovima.

Ristovski je otvarajući festival, istakao da je on veoma važan jer prikazuje odabrane filmove, što ga čini značajnim, kvalitetnim i dobrim.
“Bio sam na mnogo festivala – malih, velikih, značajnih, ali mogu reći da je svaki festival značajan, bez obzira koliko je mali po broju prikazanih filmova ili po broju prisutne publike”, rekao je Ristovski.

Marinković je rekao da je film “Pijavice” interesantan iz više razloga, te da je glumačka ekipa koju čine Mirjana Janković, Iva Mihalič, Nikola Đuričko i Lazar Ristovski uradila nešto izvanredno i vrhunsko. Prema njegovim rečima, 13 godina trajanja festivala znači nešto i u evropskim okvirima.

Festival “Prvi kadar” ove godine održava se pod motom “Da ne vidi zlo!”, koji je inspirisan narodnom izrekom, ali i tematskim okvirima filmskih ostvarenja.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *