Dušan Joksimović (S.A.S.) dobio nagradu za snimateljski rad na festivalu “Slika u pokretu”

Festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, održan je po četvrti put od 13. do 16.novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Ovogodišnji laureat je direktor fotografije Dušan Joksimović, koji je nagradu osvojio za dugometražni igrani film “Kralj Petar I”.

Tročlani žiri, u sastavu Argyris Theos (Grčka), Dejan Dimeski (Severna Makedonija) i Kosta Glušica (Srbija), odlučivao je o nagradama i procenio da snimateljski rad na filmu “Kralj Petar I” ostavlja najupečatljiviji utisak i još jednom potvrđuje beskomromisan talenat Joksimovića.


Tri godine ranije, Dušan Joksimović dobio je istu nagradu za snimateljski rad na još jednom filmu Lazara Ristovskog, “Dnevnik mašinovođe”. Kako je 2016.-te stajalo u obrazloženju nagrade, Joksimović je u filmu “Dnevnik mašinovođe” napravio delo sa izuzetnim vizuelnim postavkama koje “donosi autentičnu likovnost i prefinjenu stilizaciju, koju je ostvario u saradnji sa bliskim autorima scenografije i kostima”.

Festival snimateljskih osvarenja „Slika u pokretu“ održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, i uz pomoć Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije, a u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.) sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije.


Ostvarenja u kojima su direktori fotografije uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike izbirao je selektor festivala Miodrag Miša Milošević, dok je direktor festivala direktor fotografije i predsednik S.A.S.-a, Predrag Bambić.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *