“Kralj Petar I” najbolji film na festivalu srpskog filma u Čikagu

Trodnevni festival srpskog filma u Čikagu, završen je svečanom dodelom nagrada koje su ove godine dodeljivane po prvi put. Ovo je sedmi po redu festival srpskog filma a nosio je slogan “Ka svetlosti bez medja”.

Žiri, u kojem su bili Jesse Charbonier, osnivac Prvog festivala internacionalnog filma na Floridi, Joshua Chicoine, osnivac i direktor Čikaskog medjunarodnog festivala muzike i filma, Stefanija Djokic, politikolog i Mila Filipović, novinar, za najbolji film proglasili su igrani film “Kralj Petar I”, za koji  je nagradu dobio i reditelj Petar Ristovski ali i Ivan Vujić za izuzetno odigranu ulogu najmlađeg kaplara.

 

Petar Ristovski je primavši nagradu rekao da mu je izuzetna čast jer je deo festivala i izazio zahvalnost organizatorima na pozivu i srdačnom dočeku i gostoprimstvu.

“Izuzetna mi je čast što ste omogućili učešće našeg filma na Festivalu i što ste ugostili moju porodicu, koja je deo filmske ekipe. U Čikagu je snimljeno mnogo velikih i dobrih filmova, pa mi se cini kao da sam vec bio ovde. Jer ja jesam rastao uz domacu kinematografiju, ali sam jednim okom uvek bio i uz stari i uz novi Holivud.

Ne moram da objasnjavam kolika je vaznost ovog Festivala, i narocito kroz filmove sa ovakvom rodoljubivom, patriotskom tematikom, koji nase sunarodnike mogu ucvrstiti u vezi sa maticom, jer svakom coveku je potrebno da zna gde pripada. Ovakvi istorijski filmovi su prakticno vecni kulturoloski spomenici, pomazu nam da se prisetimo ko su nasi preci koji su se borili za slobodu. To sam ja imao na umu i tokom rada na ovom filmu, te price o nasim precima koji su nam omogucili da se danas borimo na nekim drugim poljima. Ime Petar znaci kamen, stena, pa to je neka sustina lika Kralja Petra, koju sam zeleo da prikazem. Rad sa roditeljima nije bio problematican, profesionalnso smo razumeli da ne treba mesati porodicne odnose, iako je nemoguce potpuno ih eliminisati.

Ovo je moj debitanstski film, u njemu obradjujemo temu o kojoj mnogi imaju svoju viziju i svoju verziju, a trebalo je napraviti dobar film sa dobrim dramskim i emotivnim nabojem, a u isto vreme zadovoljiti ocekivanja javnosti i publike. Ovo je bio najveci filmski projekat u Srbiji u poslednjih 10 godina, i po kompleksnosti i po produkciji, pa sam se i ja strmoglavio u to snimanje. Film je valjalo zavrsiti 2018. godine, na 100 godisnjicu zavrsetka svetskog rata, pa smo ga snimali unazad, s kraja ka pocetku.

Nominacija za Oskara je takodje vazna, i za mene, i za produkciju, velika je cast predstavljati Srbiju ovim filmom u Americi, mozda ce otvoriti i neka vrata za nove projekte.”

Osim reditelja, festival je ugostio i glumice Teodoru i Danicu Ristovski, koje su zajedno sa glumcima Milosem Bikovićem i Miodragom Radonjićem prisustvovale projekcijama i konferenciji za medije.

Festival je ove godine bio posvecen 20. godisnjici NATO bombardovanja Srbije.