“KRALJ PETAR I” NIŽE NAGRADE NA FILMSKIM FESTIVALIMA

Nagradu za NAJBOLJI IGRANI FILM, “Kralj Petar I”, osvojio je na upravo završenom JIFF-Jaipur International Film Festival-u Indiji. Gran pri ovog festivala je početak internacionalnog puta našeg filma i dokaz da je priča o junaštvu i žrtvi srpskog naroda u Velikom ratu prepoznata među filmskim profesionalcima u svetu ali i kod međunarodne publike.

Dugometražni igrani film “Kralj Petar I”, rediteljski prvenac Petra Ristovskog, učestvovao je na filmskom festivalu u Sopotu, održanom od 2. do 6. jula, koji je ralizovan u produkciji CEBEf-a, a uz pomoć domaćina CZK Sopot. Na ovom, 48. festivalu po redu,  NAGRADA PUBLIKE otišla je u ruke ostvarenju “Kralj Petar I”. Priznanje je dodelio žiri koji čine građani Sopota: Danijela Velikinac, Goran Krčo i Marija Rajšić.

Prethodio mu je festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji na kojem je film “Kralj Petar I” dobio specijalnu nagradu.

Na 54. filmskim susretima u Nišu, NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU EPIZODNU ULOGU ulogu dobio je Radovan Vujović a NAGRADU ZA NAJBOLJEG DEBITANTA dobio je Milan Kolak za ulogu Marinka Spasojevića. Filmski susreti u Nišu trajali su od 25. do 30. avgusta.

U toku druge festivalske večeri, nakon projekcije filma Kralj Petar I, niškoj publici poklonili su se protagonisti ovog filma, ispraćeni brojnim ovacijama i aplauzima. Glumac Lazar Ristovski se zahvalio na lepom prijemu i divnim aplauzima i dodao: „Ovo je 40. godina kako ja dolazim na ovaj festival. Hvala vam za sve te godine, jer ste najdivnija publika na svetu!”

 

 

Film je uspešno zaživeo u bioskopima na tržištu Južne Koreje a prikazan je i u revijalnom delu Chicester Internacional filmskog festivala koji je održan od 8. do 25. avgusta u Velikoj Britaniji.

Tokom godina Zillion film je kao producent ili ko-producent napravio veliki broj filmova a prema broju proizvedenih filmova i učestalim nastupima  naših filmova na najpoznatijim inostranim festivalima produkcija Zillion film svrstava se među najuspešnije kompanije za proizvodnju filmova u Srbiji.