Kralj Petar I na festivalu balkanskog filma u Štokholmu

Izvor: Filmski centar Srbije

Deveti Festival novog filma s Balkana (Balkan New Film Festival – BaNeFF između) održaće se 14, 15. i 16. februara 2020. godine. Festival Novog Filma s Balkana, u saradnji sa Švedskim filmskim institutom, gradom Stokholmom, ABF Stokholmom, i Švedskim institutom, poziva na deveti Festival novog balkanskog filma koji se održava u Stokholmu između od 14. do 16. februara 2020.
Festival novog filma s Balkana je tokom devet godina prikazao preko 100 dugometražnih igranih filmova, preko 200 kratkih i dokumentarnih, stoji u saopštenju organizatora. Ovogodišnju selkeciju čine filmovi iz Srbije „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog, „Zaspanka za vojnike“ Predraga Antonijevića, kao i filmovi iz Severne Makedonije – „Bog postoji i njegovo ime je Petrunja“ Teone Mitevske, Hrvatske – „Dnevnik Diane Budisavljević“ Dane Budisavljević, Rusije – „Balkanska međa“ Andreja Volgina, Bugarske – „Slika sa Juki“ Lučezara Avramova i Crne Gore – „Grudi“ Marije Perović.


Devet filmova ocenjivaće žiri koji se sastojio od filmskoh profesionalaca, a nagarade će biti u četiri kategorije: Najbolji film, Najbolji ženski filmski rukopis, Nagrada publike i Specijalne nagrade. Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala je Nataša Drakulić, urednica dečijeg programa na RTS-u i scenaristkinja filma „Zaspanka za vojnike“. Ona će se predstaviti svojim filmom, a govoriće i o zanimljivim serijama koje radi i planovima za budućnost.
Кarte se kupuju na biletarnici bioskopa ZITA, a BaNeFF 2020 turneja se nastavlja u gradovima: Norkoping, Geteborg, Malme, Vesteros, Umeo, Norvešku – Oslo, Bergen i za Finsku.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *