Počelo snimanje filma “Svetozar Miletić” u produkciji Zillion filma

 

U režiji Darka Bajića a pod producentskom palicom Lazara Ristovskog i Zillion filma, 4. oktobra počelo je snimanje dugometražnog igranog filma o nekadašnjem političaru, gradonačelniku Novog Sada i advokatu Svetozaru Miletiću (1826-1901) i njegovoj borbi za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. “Prvoj klapi” prisustvovao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović.

Film je nastao po scenariju Milovana Vitezovića, koji su dramatizovali Kosta Peševski, Slobodan Terzić i reditelj. Film nastaje u produkciji Zillion Filma i izvršnoj produkciji Košutnjak Filma; producent je Lazar Ristovski, izvršni producent Zoran Janković, a urednik filma Slobodan Terzić.
Direktor fotografije je Zoran Jovanović Žofr, S.A.S., scenograf je Dejan Anđelković, kostimograf Boris Čakširan, a autor maske je Aleksandar Rašinac Kempes. Uloge tumače: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković…

Povodom prve klape, reditelj Darko Bajić rekao da ,,dramski tekst Milovana Vitezovića nije samo izvrsna scenaristička podloga za film, koja poštujući žanr biografsko istorijskog filma, osvetljava deo srpske istorije, već je to i monumentalna drama o nepokolebljivoj čovekovoj veri u svoje ideale. Istrajnost u borbi za očuvanje tradicije i posebnosti srpskog naroda, jeste svetlost koja obasjava i nadahnjuje buduća pokoljenja. Film o Svetozaru Miletiću priča je o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju” i dodao da je film ispričan kroz vizuru Svetozarove ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Miličina perspektiva donosi slojevitije i dublje razmevanje epohe i društvenih odnosa 19 veka koji predstavljaju temelje moderne srpske države.
Film će biti sniman sedam sedmica na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Vršcu, Subotici i Somboru, a premijera filma upriličena u maju mesecu 2020. u Novom Sadu.

Ovaj projekat podržali su: Pokrajinska Vlada, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Novi Sad, kao i lokalne samouprave AP Vojvodine: Stara Pazova, Kula, Novi Bečej, Čoka, Mali Iđoš, Odžaci, Kanjiža, Irig, Opovo, Titel, Bačka Palanka, Plandište, Bač, Šid, Bečej, Beočin, Bačka Topola, Ada, Žitište, Srbobran, Pećinci, Odžaci, Sečanj, Apatin, grad Sombor, grad Zrenjanin, grad Subotica i grad Kikinda. Sponzori i donatori filma su: Comtrade, Voda Voda, RTV, Turističko naselje Ribarsko ostrvo i Hotel Prezident.